Пожарникари се борят с горските пожари в бразилския Пантанал -

...
 Пожарникари се борят с горските пожари в бразилския Пантанал -
Коментари Харесай

Най-голямата тропическа влажна зона в света гори

 

Пожарникари се борят с горските пожари в бразилския Пантанал - най-голямата тропическа влажна зона в света. Миналата година записаните огнища там в интервала януари - юни са 127. За същия период на тази година броят им е 1315, съобщи Ройтерс. 

Близо 32 000 хектара към този момент са унищожени от пожарите в щата Мато Гросо до Сул, оповестяват локалните медии. Експерти по климата настояват, че тазгодишният сезон на горските пожари е почнал по-рано и е по-интензивен от предходни години.

Усилията на пожарникарите да потушат пламъците са били затруднени от мощните ветрове през уикенда.

 Резултатите на ЦИК: 7 партии влизат в Народно събрание, Движение за права и свободи са втори (ОБНОВЕНА КЪМ 14 ч.) 2 мин. Резултатите на ЦИК: 7 партии влизат в Народно събрание, Движение за права и свободи са втори (ОБНОВЕНА КЪМ 14 ч.)  Жега в цялата страна 2 мин. Жега в цялата страна  Лидерите на партия „ Величие “: Никой не разбра, че съществуваме 2 мин. Лидерите на партия „ Величие “: Никой не разбра, че съществуваме  Изборите в Европа: Кои страни изненадаха с резултатите си? 6 мин. Изборите в Европа: Кои страни изненадаха с резултатите си?  Мандатите в Екологичен потенциал: ЕНП още веднъж ще е с най-вече депутати 2 мин. Мандатите в Екологичен потенциал: ЕНП още веднъж ще е с най-вече депутати  Учениците от 10. клас се явяват на изпит по БЕЛ 2 мин. Учениците от 10. клас се явяват на изпит по БЕЛ  Резултатите на ЦИК: 7 партии влизат в Народно събрание, Движение за права и свободи са втори (ОБНОВЕНА КЪМ 14 ч.) 2 мин. Резултатите на ЦИК: 7 партии влизат в Народно събрание, Движение за права и свободи са втори (ОБНОВЕНА КЪМ 14 ч.)  Жега в цялата страна 2 мин. Жега в цялата страна  Лидерите на партия „ Величие “: Никой не разбра, че съществуваме 2 мин. Лидерите на партия „ Величие “: Никой не разбра, че съществуваме  Изборите в Европа: Кои страни изненадаха с резултатите си? 6 мин. Изборите в Европа: Кои страни изненадаха с резултатите си?  Мандатите в Екологичен потенциал: ЕНП още веднъж ще е с най-вече депутати 2 мин. Мандатите в Екологичен потенциал: ЕНП още веднъж ще е с най-вече депутати  Учениците от 10. клас се явяват на изпит по БЕЛ 2 мин. Учениците от 10. клас се явяват на изпит по БЕЛ

Освен това в района са паднали по-малко дъждове, в сравнение с през други години, което е улеснило разпространяването на пожарите.

По данни на Националния институт за галактически проучвания на Бразилия (INPE) броят на пожарите от началото на годината до 9 юни е бил с 935 % по-голям от този през същия интервал на предходната година.

Увеличението е изключително обезпокоително, защото основният сезон на горските пожари ще стартира едвам през юли .

Снимка: Reuters

През април управляващите на щата Мато Гросо до Сул оповестиха изключително състояние в региона на околната среда, като обявиха, че ниските равнища на преваляванията основават идеални условия за пораждане на горски пожари.

Броят на пожарите до момента през 2024 година е максимален от 2020 година насам, която беше най-лошата година във връзка с пожарите в Пантанал. През тази година към 30 % от Пантанал е бил обхванат от пожари.

Снимка: Reuters

Разликата в броя на огнищата на пожари до момента през тази година спрямо предходната година към този момент е фрапантна. Между 1 януари и 9 юни 2023 година са регистрирани 127 пожара. През същия интервал на тази година броят им е 1315 .

Миналата седмица държавното управление на Бразилия разгласи, че ще работи взаимно с държавните управления на щатите Мато Гросо до Сул и Амазония за битка с горските пожари.

Пантанал: Най-голямото тресавище в света

В сърцето на Южна Америка се намира едно от най-големите убежища на дивата природа, известно като Пантанал (Pantanal).

Според речниците: пантано - значи точно тресавище, заблатена околност.

По-голямата част от нея е в бразилския щат Мату Гросу. Пантанал е в горното течение на р. Парагвай, най-големия приток на Парана. През 2000 година Пантанал е разгласен от ЮНЕСКО за територия с неповторим скотски свят, който би трябвало да бъде предпазен и непокътнат за бъдещето.

Пантанал е дом на ягуари, великански мравояди и речни видри. Там живеят същпо и милиони птици и мястото е известно като парадайс за орнитолозите.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР